Przyczyny i czynniki ryzyka zaćmy
Jak zapobiegać zaćmie

Zaćmę powoduje stopniowe zmętnienie naturalnej soczewki oka. Zdrowa soczewka skupia światło na siatkówce oka, zapewniając wyraźny obraz. Jeśli stanie się bardziej mętna, oko nie jest już w stanie uzyskać wyraźnego obrazu - tak jak w przypadku zamglonego obiektywu kamery.
Dlaczego oko staje się mętne?
Soczewka wykonana jest głównie z wody i białka, które są niezbędne do utrzymania jej w czystości i przepuszczania światła. Z upływem czasu niektóre z białek mogą się zlepiać i mętnić niewielki obszar soczewki. Jest to faktycznie zaćma, która z czasem staje się coraz większa i wpływa na większą część soczewki, przez co stopniowo staje się ona trudniejsza do zauważenia.
Najczęstszym czynnikiem powodującym ten stan rzeczy jest wiek, ale niektóre z nich mogą być również związane z genetyką lub problemami zdrowotnymi, takimi jak inne choroby oczu, cukrzyca, urazy lub zabiegi chirurgiczne w przeszłości. Długotrwałe stosowanie leków steroidowych może również przyczynić się do zmętnienia soczewki krystalicznej.
Niektóre czynniki ryzyka, które mogą mieć wpływ na rozwój choroby
- Promieniowanie ultrafioletowe ze światła słonecznego i innych źródeł
- Nadciśnienie tętnicze (wysokie ciśnienie krwi)
- Otyłość (nadwaga)
- Palenie tytoniu
- Leki statynowe stosowane w celu obniżenia poziomu cholesterolu
- Wcześniejsze urazy lub zapalenie oka
- Hormonalna terapia zastępcza
- Spożywanie znacznych ilości alkoholu
- Duża krótkowzroczność
- Historia zdrowia rodziny
Uważaj na swoje zdrowie. Jeśli występuje u Ciebie jeden z tych czynników ryzyka, regularnie odwiedzaj swojego lekarza okulistę. Twój lekarz okulista może wykryć chorobę i zalecić opcje leczenia problemowych zmian w oku na długo przed pojawieniem się jakichkolwiek objawów.

Wiele badań sugeruje, że niektóre składniki odżywcze są dobre dla oczu.
Czynniki, które mogą opóźniać rozwój zaćmy
Mimo znacznych kontrowersji co do możliwości zapobiegania zaćmie i braku badań potwierdzających skuteczność środków zapobiegawczych, eksperci proponują pewne przydatne strategie:
- Noś okulary przeciwsłoneczne, blokujące 100% szkodliwych promieni UV podczas przebywania na zewnątrz. Światło ultrafioletowe pochodzące ze słońca może być jednym ze szkodliwych czynników.
- Ograniczaj spożycie alkoholu i palenie papierosów, ponieważ nadmierne spożycie alkoholu i palenie papierosów może zwiększyć ryzyko wystąpienia zaćmy.
- Rozwiązuj inne problemy zdrowotne.Jeśli masz cukrzycę lub inne schorzenia medyczne, stosuj się do zaleceń lekarza i planu leczenia.
- Utrzymuj zdrową wagę poprzez ćwiczenia i odpowiednie odżywianie. Jeśli masz nadwagę, zwiększ wysiłek fizyczny i zmniejsz spożycie kalorii.
- Jedz zdrowo. Wiele badań sugeruje, że niektóre składniki odżywcze są dobre dla oczu. Dla ochrony i wzmocnienia oka dobra jest witamina E. Dobrymi źródłami witaminy E w żywności są nasiona słonecznika, migdały i szpinak.
Skontaktuj się z lekarzem, jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat zdrowego stylu życia.